top of page

BIM Akademie má v září namířeno do Pardubic

Studenti stavebních středních škol se ve druhém zářijové týdnu setkají na Letní škole BIM modelování. Po květnové odborné praxi mladých geodetů se tak BIM Akademie přesouvá z kláštera v Tuchoměřicích na akademickou půdu do Pardubic. BIM Akademii bude hostit Dopravní fakulta Jana Pernera Univerzity Pardubice.



Informační modelování staveb, známé pod zkratkou BIM, je součástí dlouhodobého trendu digitalizace stavebnictví, která má za cíl zefektivnit procesy v rámci celého životního cyklu staveb. Od jejich projektování, přes výstavbu až po jejich užívání a s tím spojenou správou nemovitostí.


Cílem aktivit BIM Akademie je organizování workshopů, přednášek, exkurzí, které mají studenty seznámit s nejmodernějšími technologiemi v oblasti digitalizace stavebnictví.


Obr. 01: Stejně jako v Tuchoměřicích i v Pardubicích se studenti seznámí s nejmodernějšími technologiemi. V tomto případě pro sběr dat ze vzduchu. Na fotografii operátor autonomního létajícího skeneru BLK2FLY pomocí tabletu zadává trasu pro zachycení reality v podobě mračen bodů.


Obr.02: BLK2FLY těsně před startem čeká na pokyny k letové trase


Obr. 03: BLK2FLY při plnění mise


Prostor Letní školy bude věnován pasportizaci stávajících staveb metodou BIM a s tím souvisejícím sběrem dat pomocí 3D laserových technologií. Studenti si vyzkouší praktický sběr dat v terénu jak v exteriéru areálu, tak i ve vybraných objektech kampusu pardubické univerzity.

Na sběr dat navážeme zpracováním mračen bodů jako ideálního podkladu pro zpracování modelu na principu 3D/BIM pasportu stávajícího stavu budov. S tím souvisí potřeba osvojit si 3D/BIM modelovací nástroje a efektivní techniky modelování stavebních konstrukcí. Data, která v rámci pasportizace objektů vznikají, hrají svoji důležitost jak při budoucí plánované rekonstrukci stavby, tak mohou být cenným modelovým základem při správě nemovitosti.


Aby studenti netrávili Letní školu BIM modelování pouze u počítačů, proběhnou také živé ukázky nejmodernějších technologií zaváděných do stavebnictví. Ať už se jedná o robotického psa od Boston Dynamics či laserový autonomní skener pro sběr dat ze vzduchu Leica BLK2FLY nebo trenažér bagru od společnosti Strabag.


Na programu nebudou chybět přednášky odborníků ze stavební praxe. Informační modelování staveb (BIM) bude představeno jak z pohledu stavebních firem, tak se o své zkušenosti se zaváděním metody BIM podělí i další zástupci z řad projekčních či konzultačních firem.


Studenty středních škol stavebních, účastníky Letní školy BIM modelování na univerzitě v Pardubicích, čeká nabitý týden s bohatým programem. Věřme, že workshopem získané zkušenosti studenti zúročí nejen ve svém dalším studiu, ale brzy také v praxi.



70 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page