top of page

BIMakademie.cz odstartovala

Aktualizováno: 5. 3. 2020

V rámci aktivit Odborné rady pro BIM vznikla myšlenka BIM akademie již před nějakou dobou, teprve nyní ale začal koncept BIM akademie dostávat konkrétní obrysy. Konkrétně díky spolupráci se Střední průmyslovou školou stavební Josefa Gočára.


Ve dnech 18. - 29. května 2020 se proto v prostorách školy uskuteční soustředěná praxe studentů 3. ročníků, jejímž tématem bude zaměření a zpracování pasportu 3D/BIM modelu objektu střední průmyslové školy stavební Josefa Gočára.


Zpracování projektu 3D/BIM pasportu budovy SPŠ stavební J. Gočára

Během 14 denní praxe si studenti vyzkouší týmovou spolupráci na projektu pasportu objektu s důrazem na jeho zpracování metodou BIM.

Vlastní práce modelování budovy bude doplněna o praktické vstupy - ukázky jak efektivně modelovat metodou BIM. Neméně důležitá bude také kontrola kvality odvedené práce, která bude probíhat "na živo" formou prezentace, aby se všichni účastníci mohli případně poučit z nalezených chyb v modelu.

Vlastnímu 3D/BIM modelování budou předcházet ukázky zaměření objektu pomocí různých geodetických metod. Od těch tradičních až po ty nejmodernější (3D laserové skenování, UAV).

Výsledkem zpracování 3D/BIM pasportu bude informační model budovy, který nalezne uplatnění pro správu budovy. Studenti se proto seznámí i s možnostmi využití dat pro Facility management.


Na obrázku 3D tisku je zachycen 3D model objektu školy s navazujícím okolím. Rozměr modelu budovy školy v měřítku 1:2500 má půdorysný rozměr 4,25 x 2,8 cm. Podstavec s okolím má rozměr v měřítku 1:2500 20x16x3,3cm, což představuje území o rozměru 500x400m.


3D data pro tisk byla stažena z Geoportálu IPR Praha ve formátu DWG, následně importována do ARCHICADu a odtud po drobných úpravách uložena v daném měřítku ve formátu STL pro tisk na 3D tiskárně.



Model byl pro 3D tisk připraven tak, aby bylo možné vytisknout zvlášť "podložku" pro model budovy a zvlášť vlastní budovu.


Což umožní například barevně odlišit budovu od terenu a širšího okolí.


Příště si poodrobněji ukážeme, jak jsme 3D model načetli a upravili pro potřeby 3D tisku.




49 zobrazení1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page