top of page

Odborná praxe budoucích zeměměřičů je již za dveřmi

Aktualizováno: 8. 4. 2022

V posledním dubnovém týdnu bude zřícenina hradu Trosky hostit letošní první akci BIM Akademie 2022. Konkrétně půjde o odbornou praxi budoucích zeměměřičů - studentů Střední průmyslové školy zeměměřické a Geografického gymnázia z Prahy. Praxe se uskuteční pod vedením lektorů Odborné rady pro BIM a geodetů z firmy GEFOS ve dnech 26. - 28. dubna 2022.


foto zdroj: www.hrad-trosky.cz

Studenti budou mít příležitost se prakticky seznámit se sběrem a zpracováním dat pomocí 3D laserových technologií. Vyzkouší si sběr dat pomocí 3D laserových skenerů (terestriálních i mobilních) . Prostor bude i pro tradiční postupy zaměřování pomocí totálních stanic.


Sběr dat bude probíhat za asistence geodetů z firmy GEFOS, kteří studenty prakticky seznámí s 3D laserovými přístroji firmy Leica. Konkrétně se bude jednat o následující modely:


3D skener BLK2GO

Ruční imaging laserový skener BLK2GO zachycuje 3D prostor během chůze člověka tam, kde se zrovna pohybuje. Pořizuje snímky a rozměrově přesné mračno bodů v reálném čase. S použitím obecné technologie "Simultánní Lokalizace AMapování" (ve zkratce SLAM) zaznamenává trajektorii pohybu člověka v prostoru.

Obr.01: Přístroj Leica BLK2GO - zástupce mobilního - ručního skenování



3D skener BLK360

BLK360 je nejmenší statický 3D laserový skener na trhu. Dosah do 60 m, rychlost 360 tis. b/s. Vhodný hlavně do interiérů pro projektanty a architekty pro měření skutečného stavu a pasportizaci budov.


Obr.02: Přístroj Leica BLK360 - nejmenší 3D laserový skener v kategorii terestriálních skenerů



3D skener RTC360

RTC360 je 3D laserový skener s vysokou přesností, velmi vysokou rychlostí 2 miliony b/s, dosahem do 130 m a s vizuálním inerciálním systémem, který díky kombinaci inerciální měřické jednotky (IMU) a pěti kamer dokáže určit relativní polohu následujícího stanoviska s takovou přesností, že v kancelářském softwaru dojde ke spojení mračen plně automaticky bez velkých zásahů operátora. Tím dochází k naprosto zásadnímu urychlení procesu měření a registrace.

Obr.03: Terestriální skener Leica RTC360 - 3D laserový skener s vizuálním inerciálním systémem



 

BIM Akademie 2022

Odborná praxe studentů

Střední průmyslové školy zeměměřické a Geografického gymnázia v Praze



Za podpory: DALUX, GEFOS, Archicad,

Mediální partneři: BIM News, EARCH.CZ, PROPAMÁTKY, Zeměměřič


113 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page